Снимка: БГНЕС, архим Бившият министър на енергетикатане е организирал, координирал и

...
Снимка: БГНЕС, архим Бившият министър на енергетикатане е организирал, координирал и
Коментари Харесай

Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев заради АЕЦ Белене и решения отпреди десет години

Снимка: БГНЕС, архим

 

Бившият министър на енергетиката " не е провел, координирал и направлявал реализирането на държавната политика в региона на енергетиката съгласно Решение на Министерски съвет № 250/28.03.2012 година за преустановяване построяването на Ядрена централа на площадка „ Белене ”, от което са последвали обилни вреди за предприятието – „ НЕК ” ЕАД, настояват от прокуратурата.

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на основния прокурор да внесе стимулирано искане до Народното събрание за предоставяне на позволение за продължение на наказателното гонене против Делян Добрев. Това излиза наяве от известие на прокуратурата, написа " Сега ".

Предложението било изготвено от прокурор от отдел „ Специализиран “ към СГП по отношение на досъдебно произвеждане, по което националният представител има качеството на обвинен за престъпление умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай.

" Твърденията са за това, че закононарушението е осъществено от народния представител в качеството му на министър на стопанската система, енергетиката и туризма, който не е упражнил задоволителен надзор върху работата на изпълнителния шеф и на Съвета на шефовете на „ БЕХ ” ЕАД ", написа държавното обвиняване. 

Бившият министър  " не е провел, координирал и направлявал реализирането на държавната политика в региона на енергетиката съгласно Решение на Министерски съвет № 250/28.03.2012 година за преустановяване построяването на Ядрена централа на площадка „ Белене ”, доказано с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 година, и не е осъществил надзор по въпрос от неговата подготвеност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали обилни вреди за предприятието – „ НЕК ” ЕАД (дъщерно сдружение на „ БЕХ ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро ", твърди прокуратурата.

" СЕГА " ПРИПОМНЯ:

През 2016 година прокуратурата разгласи, че е привлякла като обвинени за занемареност към плана " АЕЦ Белене " трима някогашни министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата някогашни изпълнителни шефове на НЕК. Обвинението изчисляваше вредите за над половин милиард лв..

За Овчаров обвиняването твърди, че в края на ноември 2006 година като министър и принципал на НЕК не упражнил задоволителен надзор върху работата на изпълнителните шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на съглашение с съветската компания " Атомстройекспорт " АД за построяването на АЕЦ " Белене ". По силата на това съглашение сдружението било ангажирано да направи абстрактен план със степен на комплектност, техническо задание за блоковете на електроцентралата и прочие, само че до финален контракт за инженеринг, доставка, строителство за планиране, създаване и въвеждане в употреба на блокове 1 и 2 на АЕЦ " Белене "  не се стигнало. От това настъпила вреда в изключително огромни размери 193 189 000 евро.

Според наличната до момента информация през 2007 година Петър Димитров - като упражняващ правата на едноличния притежател на капитала – Министерство на икономиката и енергетиката в НЕК, съзнателно не е упражнил задоволителен надзор върху работата на Велков и Папазян. На тях е предоставено ръководството на публично при сключването на Рамков контракт за доставка на съоръжение от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене. Щетата от това е 77 172 475 евро.

Велков и Папазян са обвинени за подписване на неизгодна договорка - въпросният рамков договор на стойност 205 млн. евро с президента на затворено акционерно сдружение " Атомстройекспорт ", Русия.

После прокуратурата внесе обвинителен акт в съда, само че без Делян Добрев. 

Спецсъдът обаче установи, че в обвинителния акт няма каквото и да било изложение на съответни дейности на Овчаров, посредством които прокуратурата приема, той да е осъществил занемареност.  " Тази недостатъчност в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от изказванията на прокурора, посредством които разказва другите стадии, през които е минал проектът АЕЦ " Белене "  от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 година, тъй като в хронологията на посочените там събития още веднъж липсва изтъкване на съответна роля на Овчаров в тях ", изясни съдът. Такъв пропуск има и при обвиняването на Димитров. За Велков и Папазян също липсват съответни обстоятелства.

Делото бе върнато назад на прокуратурата. 

Инфо: " Сега "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР